Sağlık

Yaz Aylarında Tırnak Mantarını Önlemek İçin 8 İpucu

Ayak tırnağı mantarı nemli, sıcak ve karanlık alanlarda büyümeyi sever. Ayakların sıcak ve terli olması ayak parmaklarının ideal bir mantar ortamı oluşturması anlamına gelir. Yaz ayları tırnak mantarı için en ideal dönem olabilir. Ortak havuzlar, duşlar ve soyunma odaları da önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Bu nedenle yaz mevsiminin bunaltıcı sıcağına ve artan neme karşı ayak ve el tırnaklarının bakımına özellikle dikkat etmek gerekir. Memorial Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Ali Dilek Başaran tırnak mantarı enfeksiyonları ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Hasarlı tırnaklara daha fazla yerleşir

Ayak tırnaklarının birçok katmanı vardır ve mantar enfeksiyonlarına neden olan mikroorganizmalar bu katmanların ortasına girebilir. Tırnak mantarı bir kez yerleştiğinde tedavisi zordur ve diğer tırnaklara ve hatta ayak derisine yayılabilir. tırnak mantarı enfeksiyonları; Tırnak altında oyuklaşma, ufalanma, kalınlaşma, renk değişikliği şeklinde kendini gösterir. Mantarlar, bozulmamış tırnaklardan ziyade hasarlı tırnaklara yerleşme eğilimindedir. Küçük veya sivri uçlu ayakkabıların ayağı sıkıştırıp tırnaklara çarpması gibi durumlarda tırnağın yapısı bozulur ve enfeksiyonlara yatkın hale gelir.

Tırnak mantarı belirtilerine dikkat!

  • Tırnakta renk değişikliği
  • Bozuk tırnak şekli
  • tırnak kalınlaşması
  • Kötü koku
  • ağrı veya rahatsızlık

Ortak alanlar mantara neden olabilir

Mantarlar; özellikle toplu, sıcak ve nemli yerlerde. Kirlenmeye neden olan dış ortamlar genellikle havuzlar, ortak duşlar, soyunma odaları ve steril olmayan manikür ve pedikür aletleridir. Dış ortamdan bulaşmanın yanı sıra; Deride spor şeklinde bulunan mantarlar da uygun üreme koşullarında enfeksiyonlara neden olabilir. Bulaşmanın büyük rol oynamadığı üreme kurallarına örnek olarak ev hanımlarının ellerini sudan çıkarmaması, banyo sonrası ayaklarının ıslak olması, terleme gibi nemin ve sıcaklığın arttığı durumlar gösterilebilir. Tırnak mantarı oluştuğunda vakit kaybetmeden bir dermatoloğa başvurulmalıdır. Tırnak mantarının tedavisi ağızdan alınan ve tırnağa uygulanan ilaçlarla sağlanır. Oral ilaç tedavisi ortalama 3 ay uygulanır. Ancak yaşa bağlı olarak tırnağın tamamen normal görüntüsüne kavuşması için 9-12 ay gerekmektedir.

Tırnak mantarını önlemek için;

  1. Ayaklarınızı ıslak bırakmayın
  2. Ayaklarınızın terlemesini önleyin
  3. Tırnaklarınızı darbelerden koruyun
  4. Ayağınızı sıkan sivri topuklu ayakkabılardan kaçının
  5. Ortak alanlarda terlik kullanın
  6. Ayak havlusu ve terlik gibi kişisel eşyalara dikkat edin.
  7. Kişisel manikür ve pedikür seti kullanın
  8. Mantar önleyici tozlar veya spreyler kullanın

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

bagcilarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu