Haber

Schengen vizeleri dijitalleşiyor

AB’de Schengen vize başvuru sürecinin dijitalleştirilmesi konusunda siyasi mutabakata varıldı.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nin bu konuda vardığı siyasi uzlaşmadan memnun olduğunu açıkladı. Kurul yaptığı açıklamada, mevcut prosedürlerin hem vize başvuru sahipleri hem de bu uygulamayı pahalı hale getiren ülkeler için külfetli ve maliyetli olduğuna işaret ederek, kabul edilen yeni kurallar sayesinde Schengen vize sürecinin modernize edileceğini kaydetti.

Ne değişecek?

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’ndeki resmi onay süreçleri tamamlandıktan sonra yürürlüğe girecek olan yeni AB direktifi, Schengen bölgesini ziyaret etmek için vize almak zorunda olan Türkiye gibi üçüncü ülke vatandaşlarını ilgilendiriyor.

Yeni dönemde konsolosluklarda veya vize ofislerinde vize başvuruları yapılmayacaktır. Bunun yerine başvurular “AB online vize başvuru platformu” üzerinden dijital olarak yapılacak.

Vize başvuru sahipleri bu platformda hesap açacak, kendilerinden istenen belgeleri yükleyecek ve başvurularının cevabı bu hesaba gönderilecektir. İlk Schengen vizesi için başvuranların konsolosluklara gitmeleri gerekebileceği belirtiliyor.

Başvuru sahipleri hangi Schengen ülkesini ziyaret etmek istediklerine bakılmaksızın tüm ülkeler için aynı vize ücretini ödeyeceklerdir.

Vizeler artık pasaporta yazdırılmayacak, bunun yerine şifreli bir dijital vize (şifreli 2D-Barkod) verilecek.

Schengen vizesi almak neden zorlaştı?

Bu resmi görüntülemek için lütfen JavaScript’i etkinleştirin ve HTML5 videoyu destekleyen bir web tarayıcısına geçmeyi düşünün

“Güvenliği artırabilir ve seyahati kolaylaştırabiliriz”

AB, vize dijitalleştirmesi ile aynı zamanda Schengen bölgesine sahte vizelerle seyahati önlemeyi ve sınır güvenliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

AB Dönem Lideri İsveç’in Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard, yeni kuralların Schengen bölgesinin güvenliğini artıracağını söyledi.

Avrupa Komitesi Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Salı günü varılan siyasi taahhüdün değerli olduğunu vurgulayarak şunları ekledi: “Bu anlaşma, Avrupa vize politikasını dijital çağa taşırken aynı zamanda onu daha güvenli ve daha az savunmasız hale getirecek. Schengen vizesi başvuru prosedürünü modernleştirerek ve dijitalleştirerek maliyeti “Azaltabilir, güvenliği artırabilir ve seyahati kolaylaştırabiliriz” dedi.

“Sahtecilikle mücadeleye yardımcı olacak”

Avrupa Komisyonu İçişleri Üyesi Yiva Johansson, vize sisteminde güvenlik ve verimliliğe öncelik verilmesi gerektiğini kaydetti.

Johansson, “Dijital vize ve çevrimiçi başvuru platformuyla hem güvenliği hem de verimliliği sağlayabiliriz” dedi. “Mutabık kalınan düzenleme, dolandırıcılıkla mücadeleye yardımcı olacak, bizi dolandırıcılıktan koruyacak ve süreci basitleştirerek hem gezginlerin hem de Avrupa Birliği’nin yararına olacaktır.”

Schengen bölgesi, İrlanda, Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs hariç 27 üye devleti içermektedir. AB, yaklaşık 60 ülkenin vatandaşlarına birliğe vizesiz seyahat imkanı sağlıyor.

DW/DA, TY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu