Haber

Enkazın kazılmasıyla oluşan boşluktan sağ kurtulan kadın o anları anlattı

KAHRAMANMARAŞ merkezli 11 ili etkileyen depremde evleri yıkılan 1.555 aileden oluşan 5 bin 277 kişi Bitlis ve ilçelerindeki konut, otel ve kredili yurt kurumuna yerleştirildi. Ailesi ve yakınlarının evine misafir olan Adıyamanlı Fadime Bozoğlu Cayhan, yaşadıkları 10 katlı apartmanın 6’ncı katında depreme yakalandıklarını ve kazılarak oluşturulan boşluktan kurtulduğunu söyledi. enkazı kendi imkanlarıyla

Pazarcık ve Elbistan merkezli depremler 11 ilde yıkıma neden oldu. Binlerce binanın yıkıldığı şehirlerde 43 binden fazla insan hayatını kaybetti. Depremin yıkıma yol açtığı bölgelerden biri olan Bitlis’e bugüne kadar 1.555 aileden oluşan 5 bin 277 kişi gelerek yurt, konut ve otellere yerleştirildi. Valilik, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, Türk Kızılayı ve AFAD ailelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayarak yardımcı oluyor.

Kentte yakınlarının yanına yerleşen ailelerden Fadime Bozoğlu Çayhan, Adıyaman’da ailesiyle yaşadığı 10 katlı apartmanın 6’ncı katında yakalandığını belirterek, o anları anlattı. Deprem anında uyanık olduğunu belirten Çayhan, “Deprem anında annem, babam, kardeşim, eşim ve çocuğumla evdeydik. Deprem sırasında orta koridordaydım. Gördüm. asansör boşluğu ve klozet kısmı çöktü.ortadaydım.her yer toz duman içindeydi.fayanslar gerçek üstüme yağmaya başladı.bağırıyordum ama kimse duymuyordu beni.babamın anneme seslendiğini duydum O sırada odada tek başına yatan çocuğum aklıma geldi, anneme ‘Çocuğum Deniz’i al’ diye seslendim. Daha sonra kardeşimin telefon ışığını duvarda tuttuğunu fark ettim.Her yer zifiri karanlıktı.Ufak bir yerden elimi çıkarıp burdayım diye bağırdım.Orayı kazdım.Bana da yardım etti.Yardım ederken, aşağı inip geliyordu oraya açtığımız delikten ben çıktım ailem de kapıdan çıkarak kurtuldu arabamıza bindik akaryakıt kredi kartı geçmiyordu bulduğumuz tesislerde ama biz depremin 3. günü Adıyaman’dan ayrılabildik. Kediyi düşünürsek en şanslı ailelerden biri olduğumuzu düşünüyoruz. Evden çıktığımızda müsait değildik. Sonra yardıma gelenler bizim için her şeyi sağladı. Çocuğum Bize çok yardımcı olan herkese teşekkür ediyoruz.” Geldik. Neler yaşadığımızı bilmiyoruz. Çünkü bilincimiz o sırada doğru yerde değildi. Trafik yoğunluğu, insanların paniği, yıkılan evler, bağırışlar, ambulanslar yüzünden o günü hiç unutmayacağım. Daha önce Silifke’ye gitmiştik. Orada bir evde 7 ailenin misafiriydik. Televizyonda haberleri izledik. Yıkılan binalar gördük. Oradan ev aramak için Antalya’ya gittik. Binlerce insan bizim gibi konut aramaya geldi. Hatay’da doğup büyüdüm. Şartlar uygun olduğunda oraya dönmek ve orada yaşamak istiyorum. Sonra Bitlis’e geldik. Buraya geldiğimiz için çok mutluyuz. İnsanlar bize çok yardımcı oluyor. Hatta ‘Evimizi size bırakalım’ diyenler bile oldu. Bitlis’e gelerek hayatımın en doğru kararını vermiş oldum. Herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Türk Kızılayı Bitlis Şube Başkanı Ali Cengiz, kente gelen depremzedelere her türlü imkanla yardımcı olmaya çalıştıklarını belirterek, “Bitlis il merkezi ve tüm illerimizde 1.555 ailemizden toplam 5 bin 277 kişiyi ağırlıyoruz. Mahallelerimizin ısıtıcı ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Gönüllülerimiz, çalışanlarımız ve diğer gruplarımızla hazırladığımız malzemeleri evlerine götürüyor, evlerine teslim ediyoruz. Ayrıca kadın kollarımızın yürüttüğü bir etkinlik kapsamında aileleri buluşturuyoruz, buluşturuyoruz” dedi.

haberidil.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu