Ekonomi

Ziraat Odası Başkanı Çetindağ: ‘Mağdura yetecek kadar hayvanımız var’

Ziraat Odası Başkanı Çetindağ: “Mağdura yetecek kadar hayvanımız var”

SİVAS – Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Sivas’ta yaklaşan kurban bayramı için yetecek kadar büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunduğunu söyledi.

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle açıklamalarda bulundu. Yeteri kadar hayvan olduğunu belirten Çetindağ, “Kurban Bayramı yaklaşıyor. Şimdi bize en çok sorulan sorulardan biri hayvan fiyatlarının düşüp düşmeyeceği. Ancak mevcut duruma baktığımızda herhangi bir düşüş yok. Bunun en büyük yüklerinden biri de çobanın talihsizliği” diyen “Son zamanlarda hayvan fiyatlarının bu kadar artmasının nedenlerinden biri de çoban olmaması. Türkiye’de ve Sivas’ta hayvan varlığımızda bir sıkıntı yok. Yeteri kadar hayvanımız var, hem koyun hem de keçi. Talebi rahatlıkla karşılıyorlar” dedi.

“Şap tehlikesi yok”

Bir dönem hayvancılığı olumsuz etkileyen şap tehlikesinin ortadan kalktığını belirten Başkan Çetindağ, “Kurbanda büyükbaş hayvanın payı kişi başı 10 binden başlayıp 17 bine kadar çıkıyor. kişi başı 60 bin lira olan bir büyükbaş hayvanı 15 bin liraya kişi kesebiliyor.ortalama bu hayvanın büyüklüğüne ve aldığı paya göre değişebiliyor.küçükbaşlarda 5 binden başlayıp 8 bine kadar çıkacağı görülüyor. Sivas’ta şap hastalığı anlamında hiçbir yerde tehlike yok. Şu anda tüm aşıları vuruldu ve karantinalar bitti. Hayvan pazarlarımız da açıldı. Etkisi de oldu. Çünkü hayvan sevkiyatı kapandı. Şimdi yeniden başladı. Umarım kurbana kadar bu şekilde giderse bölümlerde daha rahat olur diye düşünüyorum. Ancak şu anda korkacak bir şey yok. İl Tarım Müdürlüklerimiz ve veteriner hekimlerimiz bu konularda gerekli işlemleri yaptılar” dedi.

“Sıcak hava yem maliyetlerini düşürdü”

Gemerek İlçesi’nde hayvancılıkla uğraşan İsmail Demir, havaların ısınmasıyla hayvanların meraya çıktığını ve yem fiyatlarının düştüğünü belirterek, “Baharın gelmesiyle bu yıl ot çok bol oldu. Herkesin hayvanı yok. Bu da yem maliyetlerini düşürüyor. Bu yıl hayvan bol. “Bizim de kurbanlık olarak kesilecek çok hayvanımız var. Hayvan bol olduğu için kurban bayramında tasa yoktur, tüm vatandaşlar rahatlıkla gelip kurbanlarını alabilirler. Büyükbaş hayvanların payları 14 bin liraya kadar değişkenlik gösterirken, küçükbaş hayvanlarda 6 bin liraya kadar hayvan almak mümkün. 6 bin liraya kadar hayvan almak mümkün.” Devam ettikçe hayvancılık daha da ileri gidecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu