Haber

TÜBİTAK’tan Ege’li Genç Spor Bilimcisi Projesi’ne destek

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Doktora Öğrencisi Berkant Erman’ın moderatörlüğünde “Squat egzersizinde hıza dayalı uygulama: Kalça eklemi takibi bar takibinden daha etkili bir ölçüm olabilir mi?” Konuyla ilgili araştırma TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak proje grubunu tebrik ederek başarılar diledi.

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Doktora Öğrencisi Berkant Erman, Prof. Dr. Mehmet Zeki Özkol danışmanlığında yürütülen projeyle kalça eklemi ile bar ortası arasındaki hareket hızı farklılıkları ortaya çıkarılacak ve yeni bir yöntem uygulanacak. literatürle tanıştırılacak.

Projenin detaylarına ilişkin Doktora Öğrencisi Berkant Erman, “Hıza dayalı eğitim (HTE) her geçen gün popülaritesini artırıyor. HTE yönteminin uygulaması bir aparat yardımıyla gerçekleştirilir. Böylece çubuğa takılan bu cihazdan elde edilen hız verileri uygun bir yazılım aracılığıyla okunabilmektedir. Antrenman amacına bağlı olarak uygulanan antrenman hızının belirli bir oranda azalması, antrenmanın bitmesi anlamına gelir. Elde edilen hız verileri ile çeşitli hesaplama yöntemleri uygulanarak antrenman yükleri ve yoğunlukları belirlenebilmektedir. Bu açıdan HTE’nin tekrar maksimumunu (1-TM; tek seferde kaldırılabilecek maksimum ağırlık) belirlemede klasik yaklaşıma göre daha dengeli olduğu yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır. 1-TM’yi bulurken zamandan tasarruf edin; Klasik yöntemle belirlenen 1-TM, birkaç eğitim ünitesinden sonra değişir ve bu değişiklik gerçek zamanlı olarak görülemez; Günlük yaşamda performansı etkileyen uyku, gerginlik gibi durumların antrenmanlara etkisinin anlık takibi; eğitim sırasında kuvvet üretim hızının gerçek zamanlı izlenmesi; gerçek metabolik yorgunluğa daha yakın seviyelerde antrenman yapılmasını ve daha uygun adaptasyonun sağlanmasını; Antrenman sırasında uygulanabilecek optimal antrenman yükü, sportif performansın daha da arttırılması olarak değerlendirilebilir” dedi.

Berkant Erman, “Projenin temel amacı 5 farklı yük kullanarak kalça eklemi ile bar ortası arasındaki hareket hızı farklılıklarını ortaya çıkarmak ve literatüre yeni bir yöntem kazandırmaktır. Projenin temel amacı; Uygulanacak yöntemin farklılıklarını ve katkısını ortaya koymak ve gelecek hedeflerimiz doğrultusunda bu projeden elde edilen verilerin kronik etkilerini araştırmak ve ülkemizin ulusal kalkınma hedeflerini dikkate almak. Aynı zamanda araştırma motivasyonumuza katkılarından ve doktora tezimle bağlantılı olarak yürüttüğümüz bu projeye yönelik çalışmalarımıza verdiği destekten dolayı Rektörümüz Prof. Fakültemizin imkanları ve destekleri için yanımızda olan Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Necdet Budak. Dr. Timuçin Gençer hocama ve teknik desteğiyle her zaman yanımda olan danışmanım Prof. Dr. Mehmet Zeki Özkol’a çok teşekkür ediyorum. “Ege Üniversitesi’nden genç araştırmacılar olarak ülkemiz ve bilim için çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdüreceğimizi, yeni araştırmalara yönelik motivasyonumuzun çok yüksek olduğunu söyleyebilirim” dedi. Mehmet Zeki Özkol danışmanlığında yürütülen araştırma, Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi doktora öğrencisi Berkant Erman, aynı zamanda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda araştırmacı olarak görev yapan Spor Bilimleri Fakültesi doktora öğrencisi Hakan Arslan ve araştırmacı olarak yürütüldü. Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi lisans öğrencisi Mehmet Yusuf Üstünel. Alim olarak çalışmaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habersumbas.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu