Haber

OHAL Komisyonu sona erdi: Kapatılan yayınlara ne oldu?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararname ile 23 Ocak 2017’de kurulan Olağanüstü Hal Usulleri (OHAL) Soruşturma Komisyonu’nun görev süresi 6 yıl sonra 22 Ocak’ta sona erdi. Kurula bugüne kadar 127 bin 292 kişi başvurdu. OHAL Kurulu yapılan tüm başvuruları karara bağladı.

Olağanüstü Hal Komisyonu tarafından açıklanan faaliyet raporuna göre, 127 bin 292 başvurudan 17 bin 960’ı kabul edildi, 109 bin 332 başvuru reddedildi.

‘BEŞ YIL OLDU, GELİŞME YOK’

Başvuruların yüzde 86’sını reddeden kurul, Universal Press, Universal Culture and Freedom World’ün başvurularını kabul etmedi. Cosmic Press Genel Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan, “Son 2 bin 500 dosyadan biriydik. Soruşturma devam ediyordu. Sonra bize dosyanızın reddedildiğini söylediler. Avukatlarımız hazırlanıyor. İdare mahkemesine başvuracaklar. 5 yıl önce Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Henüz ilerleme yok. Şimdi OHAL Komisyonu’nun gerekçeli kararını bekliyoruz. Karar İletişim Başkanlığı’na gitti. İletişim Başkanlığı da bize bir tebligat ile bilgi verecek” dedi.

‘BÜTÜN DARBELER VE SALDIRILAR SOSYALİSTLERİ HEDEF ALIR’

“Markamıza, banka hesaplarımıza, distribütörlerden alınan paralara, depomuza, defterlerimize el konuldu” diyen Nacitarhan, “Şimdi mahkemede bir kurul yerini aldı ve kararını verdi. Şu ana kadar aldığı kararlara bakıyorsunuz, kaç belgeyi kabul etti, kaçını reddetti? Birkaç başvuru kabul edildi. Şimdiye kadar tüm darbeler ve saldırılar sosyalistleri, demokratları ve ilericileri vurdu. Kararnameler de öyle. 16 Temmuz’dan sonra tüm sosyalistler topun ağzına konuldu. Dernekler, görevden alınan öğretmenler hepsi solcu, sosyalist ve ilerici insanlardı. Tüm saldırılar bize yönelikti. Bu komisyonda öyle oldu. Karar neye göre ve neye göre verildi? Biliyoruz. 8-10 kişilik komisyon 127 bin kişi hakkında kararını verdi. Kendilerini mahkeme salonuna sokmaları kanuna aykırıdır. Mücadeleye devam edeceğiz. AİHM’e gideceğiz.”

TİROJ MECMUASI NEDEN KAPATILDI?

OHAL kapsamında kapatılan yayınlardan biri de Kürtçe ve Türkçe içerikli yayın yapan Tîroj dergisi oldu. 21 Mart 2003’te yayın hayatına başlayan Tîroj dergisi, 13 yıl aradan sonra 29 Ekim 2016’da kapatıldı. Kurulduğu günden kapanana kadar derginin yazı işleri müdürlüğünü yürüten Bülent Ulus, “Kapanış tarihi ironikti. Dergi Newroz’da başladı ve 29 Ekim 2016’da kapatıldı. Sorunun sadece FETÖ ile ilgili olmadığı, amaçlarının 15 Temmuz’dan sonra her türlü sol ve sosyalist muhalifi kapatmak olduğu açık. O dönemde FETÖ ile ilgili birçok yayın halen devam etmektedir. Kapanış hakkında henüz resmi olarak bilgilendirilmedik. Tüzel kişilik olarak desteklenebilecek bir terör teması, bir araştırma, bir vakıf üzerinde yürümediler. Birçok yayınevi gibi Tîroj dergisi de genel kabul gören sözlerle kapatıldı.

“KOMİSYONUN KİM OLDUĞUNU HALA BİLMİYORUZ”

Hayat Sesi TV 21 Mart 2007 tarihinde yayın hayatına başlamıştır. Haber, haber, siyaset ve kültür odaklı bir yayın içeriğine sahiptir. 29 Eylül 2016 tarihinde KHK ile kapatılmıştır. Gerekçe olarak “milli güvenliği tehdit eden yapı, oluşum ve kümeler ile terör örgütlerine ait olduğu tespit edilen kanallar” ifadesi kullanıldı.

Avukat Devrim Avcı, Yaşam Sesi televizyonunun kapatılmasının ardından yaşanan hukuki süreci şöyle anlattı: “Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Dosyamız şu anda inceleniyor. Uzun süredir inceleme yapılıyor. Henüz bir gelişme olmadı. OHAL Komisyonuna başvurulmuyor.Ses televizyonu KHK ile kurulan bir kurul tarafından kapatıldı.Bu kurulun kimlerden oluştuğunu, kaç kişiden oluştuğunu ve nasıl bir yetkiye sahip olduğunu hala bilmiyoruz. OHAL Komisyonu açıldıktan sonra başvurdu.Ancak bu sefer ‘OHAL Komisyonu tarafından kapatılmadınız.Burası kurul tarafından kurulan bir komisyon tarafından kapatıldı.Yapılacak tek başvuru’deyip başvurumuzu kabul etmediler. Anayasa Mahkemesi idi, biz kullandık.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu