Ekonomi

NLRB Apple’ın işçi sorgulamasını hukuka aykırı buldu

Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (NLRB), dönüm noktası niteliğindeki bir kararla, Manhattan’daki bir Apple (NASDAQ:AAPL) Inc perakende mağazasındaki bir yöneticinin ABD çalışma yasalarını ihlal ettiğine karar verdi. Olay, müdürün ücret kaygılarını ele alan bir grup toplantısı sırasında bir çalışana sendika kampanyası konusundaki tutumunu sorması üzerine meydana geldi. NLRB’nin Pazartesi günü yayınladığı karar, müdürün sorgusunu yasadışı sorgulama olarak değerlendirdi.

Karar, Apple’ın Dünya Ticaret Merkezi mağazasındaki çalışanların sendika bildirisi dağıtmasını gayrimeşru bir şekilde yasakladığını tespit eden bir idari hakimin daha önce verdiği kararı da onadı. Şu anda Demokratların çoğunluğu tarafından yönetilen NLRB, hakimin bulgularını bütünüyle destekledi.

Bu karar, Federal Çalışma Kurulu’nun Apple aleyhine aldığı ilk karar olma özelliğini taşıyor ve teknoloji devinin perakende operasyonlarını etkileyebilir. Sendikalar, 2022’den bu yana en az iki mağazanın başarılı bir şekilde sendikalaşmasıyla birlikte, ülke çapında çeşitli Apple mağazalarını örgütlemek için aktif olarak çalışıyorlardı. Dünya Ticaret Merkezi mağazası da sendikalaşma çalışmalarının devam ettiği mağazalar arasında yer alıyor.

NLRB’ye Apple aleyhine çeşitli yasadışı faaliyetler iddiasıyla iki düzineden fazla şikayet başvurusunda bulunuldu. Bunlar arasında, Apple’ın Oklahoma City’deki sendikalı bir mağazada pazarlık yapmayı reddetmekle suçlandığı bir dava da dahil olmak üzere, üç dava halen idari hakimler tarafından değerlendiriliyor.

Karara rağmen Apple masumiyetini koruyor ve NLRB’nin kararına federal temyiz mahkemesinde itiraz etme seçeneğine sahip. Şirket, mağaza müdürü tarafından yapılan sorgulamanın bir tehdit amacı taşımadığını ve daha önce kurul tarafından hukuka aykırı olduğuna karar verilen türden derinlemesine bir sorgulama teşkil etmediğini savunmuştu. Ancak NLRB bir dipnotta yöneticinin niyetinin eylemin yasallığına etki etmediğini belirtti.

Kararın bir sonucu olarak, Apple’ın söz konusu mağazada, çalışanları yasal ihlal konusunda uyaran ve onları yasa kapsamındaki hakları konusunda bilgilendiren bildirimler sergilemesi gerekiyor. Şirket henüz NLRB’nin kararına kamuya açık bir yanıt vermedi.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu