Haber

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 41 bin 156 kişi hayatını kaybetti

Afet ve Acil Durum İdaresi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde 41 bin 156 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sezer, AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısına depremde hayatını kaybeden vatandaşlara başsağlığı dileyerek başladı.

Hatay’da arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini ve çalışmaların devam ettiğini belirten Sezer, 15 binada arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Çalışmaların bitmek üzere olduğunu belirten Sezer, “Ölü sayısında bugün 41 bin 156 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini üzülerek duyurmak durumundayız” dedi. söz konusu.

20 bin 870 binada enkaz çalışması yapıldığını, Hatay dışındaki illerde de arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını ve enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiğini belirten Sezer, arama kurtarma çalışmalarına yurt içi ve yurt dışından 35 bin 250 işçinin katıldığını, 19 bin 436 işçinin görev yaptığını bildirdi. arama kurtarma ekipleri etkin bir şekilde çalışmalarına devam ediyor.

Uluslararası arenada değerli takviyeler gördüklerini, birçok ülkeden arama kurtarma ekiplerinin geldiğini ve insani yardım yapıldığını anlatan Sezer, yurt dışından aktif arama kurtarma çalışanı sayısının 11 bin 480 olduğunu söyledi.

Yaraların sarılması için kamunun, sivil toplum kuruluşlarının ve özel şubelerin tüm imkanlarının seferber edildiğini, güzelleştirme ve altyapı çalışmalarının devam ettiğini anlatan Sezer, alt kuruluşlarla birlikte bölgede 271 bin çalışanın çalıştığını söyledi.

Sezer, Türkiye’nin iş makinesi envanterinin büyük bir bölümünün bölgede bulunduğunu ve 15 bin 250 iş makinesinin çalışmaya devam ettiğini bildirdi.

İnsani yardım çalışmalarında ve arama kurtarma ekiplerinin sevkiyatında yoğun olarak uçak kullanıldığını belirten Sezer, “78 uçak ve 116 helikopter aktif olarak bu faaliyetleri sürdürüyor. insani yardımın yanı sıra ulaşamıyor.Yardım hem çadır, hem barınma yardımları hem de işçi nakilleri anlamında 24 saat yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyor.Olayın ilk gününden itibaren.” ifadelerini kullandı.

Çadır kentlerin hızla kurulduğunu ve köylerdeki tek tek çadırları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalıştıklarını anlatan Sezer, şöyle devam etti:

“Sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte 300 bine yakın olan çadırı bölgeye ulaştırma imkanı bulduk. Yine 2 ayda en az 100 bin konteyner kurma hedefi var. Burada da altyapı çalışmalar büyük ölçüde devam ediyor. Bir yandan konteyner sevkiyatlarına devam ediyoruz. 6-7 bine yakın konteynerin montajı yapılmış durumda.”

Afetzedelere barınma hizmeti vermeye devam ettiklerini belirten Sezer, 1.263 bin 934 afetzedenin bölgede çadırkent, konteyner, halk misafirhanesi ve yurtlarda barındığını söyledi.

“Bölgeden tahliyeler sürüyor”

Bir yandan depremzedelerin hava, kara, deniz ve demiryolu ile tahliyelerinin devam ettiğini, tahliye merkezlerine başvurarak tahliye edilenlerin sayısının 392 bin 287 olduğunu, depremzedelerle birlikte bu sayının 485 bin 682’ye ulaştığını söyledi. tahliye merkezlerini ziyaret etmeden ayrılanlar.

Tahliye edilen vatandaşların 392 bininin resmi konukevleri, oteller ve diğer konaklama tesislerine yerleştirildiğini belirten Sezer, yoğunluğun yaşandığı 40 ildeki başvuru merkezlerine giden vatandaşların hem barınma hem de diğer ihtiyaçlarının karşılandığını bildirdi. .

Sezer, Türk Kızılayı’nın sorumluluğunda 50 milyon 720 bin sıcak yemek dağıtıldığını, köylere 13 milyondan fazla gıda paketi ulaştırıldığını bildirdi.

Hasar tespit çalışmaları

Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 ilde yaklaşık 1 milyon binada hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini, yaklaşık 4 milyon bağımsız bölümde hasar tespiti çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu anlatan Sezer, desteklerden 864 bin 941 ailenin yararlandığını anlattı. 10 bin lira depremzedelere ödenecek

Sezer, ödemelerin e-devlet üzerinden takip edilebildiğini, depremzedelerin telefonlarına mesaj geldiğini, Ziraat Bankası’nın ilgili şubelerinden takviye çekilebildiğini, kiralama ve taşınma yardımı başvurularının da e-devlet üzerinden alındığını aktardı. -hükümete ve bu kapsamda 512 bin başvuru yapıldı.

“Şu ana kadar 6 bin 414 artçı deprem oldu”

“Evim Evin Olsun” kampanyasına ilginin yoğun olduğuna işaret eden Sezer, dün prestijle birlikte evlerini depremzedelere açmak isteyen vatandaş sayısının 500’e ulaştığını, isteyenlerin de olduğunu bildirdi. depremzedelere kira yardımı yapmak istiyorum.

Şu ana kadar 6 bin 414 artçı depremin kaydedildiğini anlatan Sezer, ağır hasarlı binalara girilip hemen yıkılmasının, yük taşınmasının yasak olduğunu vurguladı. Sezer, “Vatandaşlarımızın bu yasağa uyması kendi güvenlikleri için önemlidir.” söz konusu.

Deprem bölgesinde yardım çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Sezer, “Yardım faaliyetlerinin kısa vadeli değil uzun vadede devam etmesi önemli. Bunu özellikle buradan duyurmak isterim. Vatandaşlarımızdan yardımların devam etmesini şiddetle rica ediyoruz.” kuru gıda ve hijyen malzemeleri noktasında yardım.” dedi.

“Kimseyi aç, açıkta bırakmayacağız, herkese barınak sağlayacağız”

AFAD olarak 2 ayda 100 binden fazla konteyner kurmayı hedeflediklerini belirten Sezer, altyapı çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Burada barınacak depremzedelerle ilgili öncelik sıralaması yapılacağını belirten Sezer, şöyle konuştu:

“Şehit yakınları, hanede 6 yaş ve altı çocuğu olanlar, hamileler, yatalak veya ağır hasta olanlar, hanede bulunan engelliler, 65 yaş üstü, şehit olanlardan Yaşayacakları başka bir konutu olmayanlar sırasıyla; “Sosyal ve ekonomik güçlendirme kapsamında olanlara bakarak bir öncelik sıralamamız var. Kimseyi aç, açıkta bırakmayacağız, herkese barınak sağlayacağız. Ancak konteyner konusunda en başta barınma anlamında böyle bir önceliğimiz var.”

mendereshaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu