Ekonomi

IEA/Birol: Rusya’ya yönelik petrol yaptırımları büyük bir üretim krizi yaratacak

Uluslararası Elektrik Kurumu Lideri Fatih Birol, önümüzdeki dönemde yaşanacak elektrik krizi ve elektrik maliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Birçok enerji ithalatçısı ülkenin dış borç girdabına girmek üzere olduğunun altını çizen Birol, bunun dünya ekonomisi için son derece riskli bir durum olduğuna dikkat çekti.

Rusya’nın Avrupa’da yol açtığı elektrik krizine değinen Birol, Avrupa’nın lokomotif gücüne sahip büyük ülkelerin güç konusunda bir özeleştiri yapmaları ve yıllardır tedarik ettikleri elektriğin büyük bölümünü neden tek bir ülkeye bağladıklarını sorgulamaları gerektiğini belirtti. .

Kıtanın bu karar nedeniyle artık cezalandırıldığını belirten Birol, büyük sürprizin bu kışı bazı sakatlıklarla atlatacak gibi göründüğünü kaydetti.

“Rusya, 24 Şubat’tan önce dünyanın en büyük enerji ihracatçısıydı”

Rusya’nın Ukrayna savaşı öncesi güç sisteminin temel taşlarından biri olduğunu, savaşın başladığı 24 Şubat’tan önce de dünyanın en büyük güç ihracatçısı olduğunu söyleyen Birol, “Avrupa için ne kadar önemliyse, Rusya da Avrupa için o kadar önemliydi. Rusya.”

Rusya’nın açık ortamda en büyük müşterisini kaybettiğini ve yerine başka müşteriler getirmenin kolay olmadığını belirten Birol, uluslararası petrol şirketlerinin Rusya’dan çekilmesinin üretim krizi yaratacağı uyarısında bulundu.

“Enerji krizi temiz ve güvenli enerji teknolojilerine geçişi hızlandıracak”

Krizin saf ve güvenilir enerji teknolojilerine geçişi hızlandıracağına dikkat çeken Fatih Birol, başta güneş, kara ve deniz rüzgarı olmak üzere yenilenebilir enerji kapasitesinin önümüzdeki 5 yılda 2400 gigabayt artacağını öngördü.

Ulaşım alanında saf enerji kullanımında muazzam bir dönüşüm yaşandığına işaret eden BAE lideri, dünyada nükleer enerjide önemli ve çok hızlı bir dönüş yaşandığının altını çizerek, bunun sebebinin ise yenilenebilir enerji, iklim değişikliğinden ziyade önemli bir oranda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu