Yaşam

Çok Fazla Su İçmenin Tehlikeleri: Su Sarhoşluğu Nedir?

Yanlışlıkla çok fazla su içmek zordur, ancak genellikle spor aktiviteleri veya ağır antrenmanlar sırasında çok susama sonucunda ortaya çıkabilir. Su zehirlenmesinin belirtileri genellikle kafa karışıklığı, dengesizlik, mide bulantısı ve kusmayı içerebilir. Nadir durumlarda, su zehirlenmesi beyin şişmesine neden olabilir ve ölümcül olabilir.

Kaynak:https://timesofindia.indiatimes.com/l…

Normal bir insan ne kadar su içer?

Vücudun düzgün çalışması için suya ihtiyacı vardır, ancak çok hızlı su içmek önemli sağlık sonuçları doğurabilir. Böbrekler saatte yalnızca 0,8 ila 1,0 litre su atabilir ve çok yüksek ani su alımı vücudun elektrolitlerinin dengesini bozabilir.

Çok su içmenin zararları nelerdir?

Bir kişi çok miktarda su tükettiğinde beynindeki hücreler şişmeye başlar ve kafatasının içindeki basınç artar. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere su zehirlenmesinin birincil semptomlarına neden olur:

  • ağrılar

  • Mide bulantısı

  • Kusma

Şiddetli su zehirlenmesi atakları daha belirgin semptomlara neden olabilir.

Vücudunuzdaki mineral konsantrasyonu, hücrelerin içindekinden daha azdır ve bu nedenle yoğunluğu dengelemek için su, ozmoz yoluyla hücrelere doğru hareket eder ve böylece hücreleri şişirir. Bu şişlik özellikle beyinde olduğunda tehlikelidir çünkü beyin kafatasının içinde yer alır. Artan basınç beyin hasarına ve hatta ölüme neden olabilir.

Sonuç olarak, yaşam tarzınıza göre su içmek en iyisidir.

Beslenme uzmanı Nupur Krishnan’a göre yaşam tarzı, bir kişinin tüketmesi gereken su miktarına karar vermede önemli bir rol oynuyor. ‘Hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa ve ter yoluyla çok fazla su kaybetmiyorsanız, 2 ila 2,5 litreden fazla su içmeniz önerilmez. Aksi takdirde içtiğiniz su böbreğinizde birikerek şişmeye neden olur.

Fiziksel aktivite yapması gereken kişiler için yaklaşık üç litre su içmek değerlidir.

yenifakili-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu