Haber

Başkan Kuzu: Kasaptaki et fiyatı ile canlı hayvan fiyatı dengelenmeli

Tural ŞAHBAZLI / Kahramanmaraş (İGFA) –Kasaptaki etin kilogram fiyatı ile üreticinin sattığı besi hayvanının kilogram fiyatının tutarsız olduğuna değinen Kahramanmaraş Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vakkas Kuzu, fiyatların dengelenmesi için çağrıda bulundu.

Başkan Kuzu, “Şu anda etin kilogram fiyatı 200 lira ile 350 lira arasında değişiyor. Hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde ortalama etin kilosu 200 lira iken İstanbul gibi büyükşehirlerde 350 lirayı buluyor. Vatandaşlarımız haklı olarak et fiyatlarını çok değerli buluyor ama; Bu pahalılığın sebebi üreticilerimiz değil. Çünkü üreticimiz bir kilo canlı hayvanı ortalama 65 liradan satıyor. Yani üretici hayvanını çok ucuza satıyor; ama et piyasada çok değerli. Artık et fiyatları değerliyken canlı hayvan da değerli olmalı. Çünkü üreticinin girdi maliyetleri çok yüksek” dedi.

Üreticinin çok zor durumda olduğuna dikkat çeken Lider Kuzu, şunları söyledi:

“Et fiyatları farklı. Bir kilo canlı hayvan çok ucuz. Canlı hayvanın kilogram fiyatı değerlendirilirken et fiyatı da dikkate alınarak artış yapılmalıdır. Fiyatlar sabit olmazsa üretici daha çok kaybeder ama et fiyatları yükselmeye devam edecek ve insanımız daha da değerli et tüketmek zorunda kalacaktır. Canlı hayvanı kilogramı 60 liraya, 65 liraya, 70 liraya sattığımız zaman çok israf ediyoruz. İstanbul gibi bir yerde kasaptaki etin kilosu 350 lirayı buluyor. 60 liradan 65 liraya hayvanlarımızı neden kasaplara verelim? Canlı hayvan ve et fiyatlarının ortasında istikrarın sağlanması gerekiyor. Kasapta etin kilogramı 200 liradan satılırken, canlı hayvanın kilogram fiyatının en az 80 lira olması gerekiyor. Bakanlığımızdan istediğimiz bu! Çobanın maaşı 10 bin liraydı. Devlet bize 1 ton arpa vermeseydi piyasa yeterince güçlü olmazdı. Allah devletimizin yokluğunu vermesin. Devletimizin katkısı olmasaydı Türkiye’de hayvancılık diye bir şey olmazdı. Cumhurbaşkanımıza, Bakanımıza ve Toprak Mahsulleri Ofisi çalışanlarına teşekkür ediyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu