Haber

Bakan Özhaseki, 2. Türk Dünyası Meteoroloji Forumu’nda konuştu. İfade

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) çatısı altında Türk Dünyası Meteoroloji Birliği’nin kurulmasını önererek, “Elimizde ne varsa, ne gibi imkanlar varsa sizlerle paylaşmaya hazırız. sahip olduğumuz yetenek, bilgi ve birikime sahibiz. Bu konuda iş birliğine her zaman açığız.” Ve sizden gelecek her teklife tam destek vereceğiz.” dedi.

Özhaseki, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen “2. Türk Dünyası Meteoroloji Forumu”nda konuştu.

Şehircilik konusuna dikkat çeken Özhaseki, bulundukları coğrafyanın iki dezavantajı olduğunu söyledi: Terör ve deprem sorunu.

FETÖ ve PKK gibi terör örgütleriyle mücadeleye değinen Özhaseki, “Çok şükür bugün geldiğimiz noktada tüm yer altı örgütlerini yerin altına gömdük ve bir daha çıkmalarını imkansız hale getirdik.” İfadesini kullandı.

Türkiye’nin deprem sorununa dikkat çeken Özhaseki, son yüzyılda 6 ve üzeri büyüklüğünde 226 deprem yaşadıklarını belirtti. Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili Özhaseki, “Bu büyük bir sınavdı. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hep birlikte bu sınavı aşmak için mücadele ettik. Yanımızda gördüğümüz ilk ülkeler Azerbaycan’ın yanı sıra Türk cumhuriyetleri oldu. KKTC, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi.” dedi.

“3 yıl sonra AB’ye mal satarken, bunların kirlilik olmadan üretildiğini kanıtlamak için yeşil sertifika gerekli olacak.”

Özhaseki, iklim değişikliğiyle ilgili şunları kaydetti:

“Dünyada sıcaklık son 150 yılda 1,1 derece arttı. 2 derece arttığında muhtemelen gıda krizleri ve göçler başlayacak, savaşlara zemin hazırlayacak. Bu yüzden birlikte büyük bir çaba sarf etmeliyiz. En büyüğü İklim değişikliğinin nedeni ise sanayi devrimiyle başlayan kitlesel kentleşme ve aşırı üretimdir.” ve tüketim dünyanın kirliliğidir. Dünyayı en çok kirleten ülkelere baktığımızda Çin, Hindistan, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerini görüyoruz. Türkiye’nin kirlilik oranı yüzde 1’in altında. Buna rağmen kirletmemeye çalışıyoruz, devam edeceğiz.”

Millet bahçesi projeleri, ülkeye getirilen lavabo alanları, deniz ve plajların temizliği gibi konularda değerlendirmelerde bulunan Özhaseki, “3 yıl sonra AB’ye mal satarken yeşil sertifika gerekecek” dedi. Çevreyi kirletmeden üretildi. Bunu gösteremeyenler ciddi bir bedel ödemek zorunda kalacak, aksi takdirde ürün içeri alınmayacak. “Şu anda 254 milyar dolarlık ihracata ulaşmış bir ülke olarak tüm sanayicilerimizi uyarıyor ve sağlamaya çalışıyoruz. yeni döneme uyum sağlıyorlar.” dedi.

“Sıfır Atık Projesi Türkiye’nin dünyaya kazandırdığı bir marka haline geldi”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Projesi’ne işaret eden Özhaseki, şunları söyledi:

“Ülkemizde 2017 yılında çöplerin sadece yüzde 13’ü geri dönüştürülürken yüzde 35’lere kadar çıktı. Bu dönemde elde ettiğimiz geri kazanım 3,5 milyar dolar civarında. Kağıt atıklarını geri dönüştürerek 432 milyon ağacı kesilmekten kurtardık.” . Çöplerin yüzde 30’u Birleşmiş Milletler önünde ‘Mart ayı ‘Uluslararası Sıfır Atık Günü’ ilan edildi ve Sıfır Atık Projesi, Türkiye’nin dünyaya kazandırdığı bir marka haline geldi. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdürmeye devam edeceğiz.”

Özhaseki, meteoroloji kaynaklı afetlerin Anadolu coğrafyasında geniş bir yer tuttuğunu belirterek, erken haber sistemlerinin bu açıdan değerli olduğunu vurguladı.

Meteorolojik uyarı ve erken haber konusunda Türkiye’de yürütülen çalışmalara dikkat çeken Özhaseki, şunları söyledi:

“‘Birliğimiz gücümüzdür’ diyerek Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında Türk Dünyası Meteoroloji Birliği’ni kuralım. Bu anlamda başta Türkiye olmak üzere merkez coğrafyamızın hakim olduğu ülkelerimize net bir duyuru yapıyorum. Elimizdeki imkânlar, yetenekler, bilgiler ve bilgi birikimimiz ne olursa olsun sizlerle paylaşmaya hazırız. “Bu konuda işbirliğine her zaman açığız ve sizden gelecek her teklife tam destek vereceğiz.”

incirliovaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu