Haber

17 Ağustos 1999 Gölcük Depreminde Türk Silahlı Kuvvetleri Nasıl Tepki Verdi?

Yaşadığımız büyük depremin şokundan bu yana ülke olarak teyakkuz halindeyken ve biz neler yapabiliriz diye oradan oraya koşarken bazılarımız şu soruyu sordu: Türkiye’de 2 büyük depreme rağmen Türk Silahlı Kuvvetleri nerede? Bir satır? Çünkü rastgele bir afetten sonra ilk müdahalenin hep ordudan geldiği eski sarsıntılara alışmıştık. Neyse konumuz ordunun neden müdahale etmediği değil, 1999 depreminde ordunun ne yaptığıdır.

Kaynak:https://twitter.com/yzbprice_/status/…

Depremin ilk günlerinde Genelkurmay Başkanlığı tarafından bir basın açıklaması yapılıyor.

Bu açıklamaya göre 17 Ağustos depreminin üzerinden 30 dakika geçmesine rağmen askerler harekete geçiyor. Ve 2 saat sonra ‘Değerlendirme Merkezi’ kurulur.

İlk etapta Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 1 ordu, 2 kolordu, 13 tugay, 14 mühendislik firması, 3 lojistik firması olmak üzere toplam 36 bin 501 işçi görevlendiriliyor.

Ve bu asker; Yalova, Gölcük, İzmit, Adapazarı, Bolu, Düzce ve Avcılar’da görev yapmaktadır. Ayrıca 5 adet lojistik güçlendirme uyum merkezi açılmıştır.

Fotoğrafta gördüğünüz yer Bolu Komando Tugayı karargâhında kurulan Harekat Merkezi.

Bu merkezde komutanlar gelişmeleri anlık olarak takip etmekte ve sahadaki çalışanları yönlendirmektedir. Ek olarak, tugay iletişim için bir yer terminali kurar. ve sadece ilk gün 32 vatandaşı enkazdan kurtardı.

3 ilde 1312 çocuğa hizmet vermek üzere 15 kreş bile açan TSK’nın 1999 yılındaki diğer icraatları ise şöyle:

Depremin ardından Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığı bünyesindeki deprem araştırma kümelenmesi ile…

Doğal Afet Arama Kurtarma (DAK) Taburu kuruldu. Ayrıca sorumluluk alanlarına göre 15 Afet Bölge Komutanlığı oluşturulmuştur.

Doğal Afet Arama Kurtarma Taburunun (DAK) teşkilat şeması aşağıdaki gibidir:

Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma Uyum Merkezi’nin işleyişi şu şekilde gerçekleşti:

Görüldüğü gibi 1999 depremi Türkiye için olduğu kadar Türk Silahlı Kuvvetleri için de bir milat olmuştur.

Ve şok gerçeği, ülkenin en değerli kurumlarından birini çok değerli önlemler almaya, aslında bu güne hazırlamaya zorluyor.

Genelkurmay Başkanlığı’nın o günlerdeki basın açıklaması:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu